joi, 31 octombrie 2013

Ce este Halloween-ul?



Bună dragi monștri! Sau să zic... pinguini?

Astăzi, 31 octombrie, este Halloween-ul! Sunt sigur că mulți dintre voi cred că Halloween este doar o „sărbătoare” a costumelor de speriat și a trick-or-treat-ului. Nu e așa, și ca orice „sărbătoare”, și Halloween are semnificații. Vă invit pe un drum sinistru pe calea istoriei Halloween-ului, și vă atenționăm - urmează un articol interesant ce nu are de a face cu CP!


Dovleci sculptați de Halloween



Majoritatea celor care „sărbătoresc” Halloween-ul nici măcar nu știu care-i este originea. Totul are o explicație și suntem aici să v-o oferim! HALLOWEEN-ul este o sărbătoare cu origini celtice. Celții sunt un popor european, primele izvoare istorice ale lor datând din anul 1200 î.Hr, cu aproximație.


„Noaptea mușcatului de mere” (1832), pictură de Daniel Maclise

31 octombrie este ultima zi din calendarul celtic și era o sărbătoare păgână ținută în onoarea morților. Acum 2000 de ani, acest festival purta numele de „All Hallows' Eve”, de unde și numele de Halloween - în această zi se creștinau păgânii. Totuși, își are originea într-un alt festival celtic, numit Samhain, care semnifica sfârșitul verii și venirea anotimpului rece.


Copil celt sculptând dovleci


Celții credeau că în această zi se deschidea portalul spiritelor bune și a celor rele. În timpul Samhain, aceste spirite „puteau” provoca daune culturilor. Pentru a opri aceste evenimente, celții organizau o petrecere în care aprindeau focuri, arzând o parte din recoltă și sacrificând animale. În timpul ei, celții se costumau cu piei de animale și încercau să prezică viitorul.


Casă din America deocrată de Halloween


Spiritele se plimbau nestingherite pe străzi - de aici și faimosul „trick-or-treat” (Ne dați ori nu ne dați?) în cadrul căruia copiii colindă pe străzi costumați în vrăjitoare, monștri, zombie, vampiri, vârcolaci și alte produse ale imaginației noastre.


Copii făcând „Trick-or-treating” în America


„Trick or treat” se traduce cuvânt cu cuvânt „Păcăleală sau dulciuri”. Copiii primesc de la adulți dulciuri sau bani pentru a evita „blestemele” colindătorilor. Dacă cei care colindă nu primesc nimic, casa este vandalizată și se spune că proprietarul va avea ghinion până la următorul Halloween!


Dovleci sculptați în diferite forme


Dovleacul sculptat care luminează tainic în seara de Halloween se numește „jack-o'-lantern” și sigur l-ați văzut. Și la noi este popular. Sigur nu i-ați auzit legenda lui Jack!

Legenda lui Stingy Jack provine din folclorul irlandez. Un bețiv pe nume Jack se întâlnește pe drum cu diavolul când se întoarce acasă de la tavernă. Diavolul îi solicită să-l însoțească în iad, dar Jack îl convinge să se urce într-un copac din apropiere ca să culeagã un măr. Îl păcălește înfingând o cruce în trunchi, obligându-l să rămână în copac. Jack consimte să-l elibereze dacă îi promite că nu-l va primi niciodată în iad, lucru cu care este de acord. Când moare, pe Jack nu îl vrea nici raiul din cauza păcatelor sale, nici iadul din cauza pactului.


Dovleac „râzând”

Așa că Jack găurește un dovleac, pune înăuntru o candelă și se folosește se instrument drept călăuză între cele douã lumi. Jocul de lumini al dovleacului face aluzie și la cele doua culor simbolice ale sărbătorii: oranjul semnifică toamne, focul, recolta, în vreme ce negrul este asociat morții, întunericului și răului.


Halloween-ul modern, o sărbătoare comercială


Halloween-ul modern și-a pierdut din semnificație, acum însemnând doar o paradă a modei, o sărbătoare comercială de unde toți caută un profit. Voi ce credeți? Mai este sau nu înspăimântător Halloween-ul? Două lucruri vreau să clarific: Halloween-ul nu e sărbătoare satanistă și nu noi am furat-o de la americani.

author
Wboys14
Salutare tuturor! Numele meu este Andrei și joc Club Penguin din 2007.
author
Green P 2006 (Laura)
Bună! Sunt Laura, am 15 ani, ador să desenez, să creez lucruri și să aflu noutăți! Haideți să fim prieteni!